2017 december 16, szombat. Ma Etelka, Aletta névnapja van. magyar - română - english
Villa Vitae Wellness&Spa Szálloda Étterem&bár Események Programajánló

   Kiemelt ajánlatok
   Galéria
   Partnereink
   Elérhetőség
   Aktuális ajánlat
   Törzsvendégek
Szejke gyógyvíz

 
A wellness központunkban található "Szejke" gyógyvizes medence használata számos panaszra nyújt gyógyírt. Elsődlegesen sebek és bőrbetegségek gyógyítására, valamint reumás, légúti és gyomorbántalmak, szívérrendszeri és idegbetegségek kezelésére alkalmazzák. Jótékony hatása miatt a forrás vize ivókúrára is javallott.

A "Szejke" a néprajzosok szerint zavarost jelent és szürkés, tengervízhez hasonló gyógyvizéről kapta nevét. Neve szorosan összefonódik Orbán Balázs nevével, akit ide temettek el.


A települést 1766-ban említik először ezen a néven. 1850-ben már vesszőfonatos fürdőmedence állt itt, melyet 1871-ben Orbán Balázs vett meg és korszerűsített, melegfürdőket, vendéglőket, szállodát építtetett. Az épületekből mára csak a gondnoki ház maradt a többit 1941-ben az országút építésekor lebontották.

Az 504 m magasan fekvő fürdő gyógyvizét 1766 óta ismerik: sebeket és bőrbetegségeket gyógyít. A fürdő területén levő gyógylápból (tőzegláp) záptojás szagú, kéntejtől opálos, zavaros forrás tör fel, amelynek vizét 11 kádas meleg fürdőben gyógyításra használják.

 A telepen több helyen borvízforrás tör fel: 
  • A Szejke forrás, amely szénsavas kalciumos, sós és összes ásványtartalma eléri a 2327,84 mg/kg-t. A lakosság ivóvízként használja. 
  • Az Orbán Balázs forrás, amely kénes, sós, szénsavas és összes ásványtartalma eléri a 3097 mg/kg-t. 20 l/perc hozama van. 
  • A 3. számú forrás melynek vize enyhén kénes, alkális és ásványtartalma eléri a 2948 mg/kg-t, 20 l/perc hozama van.
 
Orbán Balázs, A Székelyföld leírása -ban Szejke részletnél a következő képpen írja le a Szejke-fürdő eredetét:

"Szejke áldásos gyógyforrását egy pásztor fedezte fel a 40-es (1840) években, ki a
Sóspatak mocsárai között felbuzgó ásványos forrásra szokta nyájait itatni hajtani, melyet sós tartalma miatt minden állat kedvel. A pásztor köszvény által összezsugorított lábait ily alkalommal szintén mosogatni s az ásványos vízben áztatni szokván, azok rövid időn kiegyesednek, és rugékonyságukat, teljes épségüket visszanyerték. E példán okulva a szomszéd faluk hűdésben szenvedő lakói a forrásnál kerestek és találtak gyógyulást, mire híre terjedvén, távolabbi vidékekről és a szomszédos városból is jöttek a csodás hatású vízre. Ezek lakás hiányában lombsátorokban helyezkedtek el. Első állandó épülete a fürdőnek a Verebélyi (udvarhelyi polgár) által 1846-ban épített deszka korcsma volt, hol italneműket kezdett árulni és a fürdővendégeket élelmezte. 1850-ben a gyógyforrást vesszőfonadékos, 1852- ben deszkamedencében foglalták. 1856-ban Csiszár Mihály udvarhelyi polgár vette meg, aki deszkából három fürdőszobát rögtönzött a medence mellé. 1860-ban Horváth Dániel lett a haszonbérlő élvezője; ő hatszobás lakóházat és 12 fürdőszobával ellátott fürdőházat építetett, s a hideg fürdőt vetkező szobákkal (kabinokkal) vette körül. 1866-ban tőle vásárolta meg az egész területet lengyenfalvi báró Orbán Jánosné, aki 1871-ben átadta fiának, Orbán Balázsnak. Ő lett aztán a gazda, aki "nagy költekezéssel" a fürdőt a kor igényei szerint berendezte, az Attiláról elnevezett fő forrást kőmedencébe foglalta, új meleg fürdőket épített (szintén kőből) , valamint vendéglőt, huszonnégy új szállást kocsmával, istállót, szekérszínt és fürdőfelügyelői lakást. A közeli erdőben utakat vágatott és sétányokká alakította őket."
 
 A Szejkén található Orbán Balázs sírja és emlékműve. A legnagyobb székelyt végakarata szerint az egykori birtokon, a szejkefürdői domboldalban helyezték örök nyugalomra. Az emlékműhöz vezető ösvény érdekessége, hogy 14 felállított székelykapu alatt sétálva juthatunk el Orbán Balázs síremlékhez.

Forrás: Orbán Balázs: A Székelyföld leírása, Vofkori György: Székelyudvarhely - Várostörténet képekben
online foglalás
Foglaljon szállást most, egyszerű és gyors online űrlapunkkal.
hírlevél
Íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy friss ajánlatainkról értesíthessük.
térkép
Nehezen talál el hozzánk? Tekintse meg térképes útmutatónkat.
ajándékutalvány
Ajándékozzon pihenést. Bármely csomagajánlatunk kérhető utalványként.
Impresszum Vendégkönyv BRONNLEY